Cantorij

 

Het koor

De Leidse Cantorij is sinds 1968 verbonden aan de monumentale Hooglandse kerk in Leiden en is het vaste koor van de Leidse Binnenstadsgemeente. Zij verleent maandelijks medewerking aan de zondagvieringen van de Leidse Binnenstadsgemeente. Het koor bestaat uit ongeveer 30 gevorderde amateurzangers. In het repertoire ligt het accent op de anglicaanse koormuziek uit de 19e en 20e eeuw en muziek uit de bloeitijd van de late polyfonie en de vroege Barok.

De Leidse Cantorij geniet met name bekendheid door het adventsconcert dat jaarlijks op de vierde adventszondag wordt gegeven en de choral evensongs  (anglicaanse vespers) die van april tot en met oktober maandelijks worden gehouden in de Hooglandse kerk. De cantorij zingt ook regelmatig evensongs elders in  het land, zoals in de Grote of Sint Laurenskerk in Rotterdam of in de Domkerk in Utrecht.

In 1998 en 2000 viel de Leidse Cantorij de eer te beurt als eerste Nederlandse koor een aantal evensongs in St Paul’s Cathedral in Londen te verzorgen, als  vervanger van het beroemde koor van deze kathedraal. In 2004 werd het koor van Rochester Cathedral vervangen. In 2005 verleende de Leidse Cantorij medewerking aan de kerkelijke inzegening van het huwelijk van Z.H. Prins Pieter-Christiaan en Anita van Eijk in de Grote of Sint Jeroenskerk in Noordwijk. In het najaar van 2006 verzorgde de Leidse Cantorij de muzikale omlijsting van een aantal evensongs en eucharistievieringen in York Minster. De Engelse respons was lovend. In 2009 werd St George's Chapel (Windsor Castle) aangedaan, in 2014 Peterborough Cathedral en in 2018 Gloucester Cathedral. De uitvoeringen kunnen steevast rekenen op een goede ontvangst door publiek en pers.

In 1999 werd in de Hooglandse kerk een cd opgenomen met hoogtepunten uit de anglicaanse koormuziek van de laaste vijf eeuwen. In 2006 bracht de Cantorij samen met Stichting Cathedral Organ Leiden een tweede cd uit ter promotie van het initiatief van deze stichting om de Hooglandse kerk te verrijken met een Engels kathedraalorgel. Hierbij lag het accent op de anglicaanse koor- en orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw. De cd kreeg ruime aandacht op Radio 4.

De Leidse Cantorij is met enige regelmaat op zoek naar enthousiaste ervaren zangers die het koor willen versterken. Interesse? Neem dan voor de mogelijkheden contact op met dirigent Hans Brons via onderstaande contactgegevens. De Leidse Cantorij repeteert wekelijks op maandagen van 20:00 tot 22:15 uur in de Hooglandse kerk in Leiden.

 

Hans Brons

Baszanger Hans Brons is in 1980 zijn vader opgevolgd als dirigent van de Leidse Cantorij. Als zodanig is hij onder meer  verantwoordelijk voor het afstemmen van van de muziek met de thema's van de kerkdiensten. Naast het dirigentschap van de  Cantorij heeft Hans Brons sinds 1992 de leiding over het Pancras Consort. Als zangsolist verleent hij regelmatig medewerking  aan concerten en kerkdiensten. Ook als liedzanger is hij actief. Hans Brons volgde zanglessen bij de Leidse zangpedagoge Leny Stevens-Ridderhof en nam in  Utrecht deel aan de meerjarige dirigentenopleiding van de SNK.

 

Willeke Smits

Willeke Smits is organist van de Leidse Binnenstadsgemeente in de Hooglandse Kerk in Leiden. Ze is de vaste bespeler van het monumentale De Swart-Van Hagerbeerorgel en het romantische Willisorgel. Ook is de ze vaste begeleider van de Leidse Cantorij.

Willeke studeerde orgel bij Kees van Houten en Reitze Smits, kerkmuziek bij Bernard Winsemius en koordirectie bij Krijn Koetsveld aan het Utrechts Conservatorium. Daarna deed ze vervolgstudies in koordirectie bij Joop Schets en piano bij Geoffrey Madge.

Willeke is als ambassadeur van het orgel actief als concertorganist, ze heeft een bloeiende praktijk waarin een uitdagende programmering centraal staat. Ze was tot  medio 2018 cantor-organist van de Tuindorpkerk in Utrecht, waar ze het monumentale Ruprecht-orgel van de Tuindorpkerk bespeelde en leiding gaf aan de veelkleurige kerkmuzikale praktijk. Ze was finalist in het Sweelinck Concours 2017. Voor de stichting Kerkzang.nl organiseert zij de jaarlijkse KerkMuziekDagen voor de Jeugd (KMDJ), waar kinderen en tieners in een muziekkamp kennis maken met vocale kerkmuziek van alle eeuwen.

Willeke bracht diverse cd’s uit waarvan de cd met orgelwerken van Hendrik Andriessen een 10 kreeg in het blad Luister. Ze bracht een dubbel-cd uit met werken van Johann Gottfried Walther, ondergewaardeerd tijdgenoot van Johann Sebastian Bach, die met een 10+ in het blad De Orgelvriend werd geprezen. Een niet minder groot succes is de verschijning van ‘Happiness’, een cd waar je vrolijk van wordt!

Naast de muzikale werkzaamheden is Willeke penningmeester van de Stichting Utrecht Orgelland.

(foto: copyright Marianne Ulrich)

  

Bestuur

Janine Clement - voorzitter

Bart Labuschagne - secretaris

Vacature - penningmeester

 

Archivaris

Eric Brons

 

Adres

Leidse Cantorij
p/a Nieuwstraat 16
2312 KC Leiden

T: 06-14362816 (Hans Brons)

E: secretarislc [at] gmail [dot] com